E2h

Miten luun tiheyden testaus tehdään

Naiset ovat paljon suurempi riski sairastua osteoporoosiin kuin miehet, mutta miksi odotat kunnes vanheta onko vai ei luut ovat jo vaurioituneet? Luun tiheyden testaus, joka tunnetaan myös luuntiheys testejä tai luumassa mittaus, on saatavilla kaikille, jotka haluavat tietää terveyttä ja kuntoa luita. Testi on sekä kivuton ja turvallista ottaa. Vain mennä sairaalaan tai ota yhteyttä perhelääkäri tietää enemmän menettely, joka sopisi sinulle. Tässä katsaus siihen, miten se tehdään.

Miten luun tiheyden testaus tehdään. Analysoimalla testitulokset.
Miten luun tiheyden testaus tehdään. Analysoimalla testitulokset.

On olemassa erilaisia ​​laitteita ja menetelmiä suorittaa luun densitometria testausta. Dual energy X-ray absorptiometry tai DEXA käytetään yleisesti mittaamaan luun massa (BMD), koska se antaa tarkkoja mittauksia BMD erityisaloilla kuten lonkan, selkärangan, ja kyynärvarren. Tämän lisäksi se on myös helpoin ja nopein tehdä, edullisin ja altistaa sinut minimaalinen säteilyn jopa vähemmän kuin mitä saavat altistua kun otat perinteinen keuhkojen röntgenkuvauksessa.

  1. DEXA menettelyä. Tätä menettelyä, DEXA skanneri on käytössä. Se on kone, joka tuottaa kaksi X-ray palkit eri energiatasot-oni on runsaasti energiaa, kun taas toinen on vähän energiaa. Tavanomainen menettely edellyttää potilaiden makuulle vielä pehmustettu pöytä muutaman minuutin, kun skanneri on kulunut yli kehonsa, keskittyen luun alueisiin. Luukuvaus prosessi kestää yleensä 10 kaksikymmentä minuuttia, ja potilas ei tunne mitään epämukavuutta tai kipua ollenkaan. Määrä röntgensäteilyä, joka läpi kehon mitataan kunkin palkin ja vaihtelee riippuen paksuudesta potilaan luuhun. Ero näiden kahden palkin on perusta mittausta varten BMD. Testin jälkeen radiologin tai metabolisen luun asiantuntija voisi tarkistaa skannaus.
  2. Analysoimalla testitulokset. Testitulokset koostuvat kahdenlaisia ​​pisteet: "T-score", joka vertailee oman luun tiheys standardien muiden terveitä ihmisiä yleensä, ja "Z pisteet", joka vertailee oman luun tiheys standardien muita ihmisiä, jotka jakavat samaa sukupuolta, ikää ja rotu. Sitä voidaan soveltaa sekä tulokset että jos saat positiivinen luku tai jotain alueella -1,0 ja yläpuolella, luut ovat normaalissa kunnossa. Kuitenkin, jos saat negatiivisia lukuja, se tarkoittaa, että luut ovat ohuempia ja vähemmän terveitä kuin normaalia. Jos näin on, lääkäri voisi selittää testitulokset sinulle yksityiskohtaisesti, ja neuvoo mitä tehdä. DEXA suositellaan erityisesti lonkan ja selkärangan mittauksia, koska nämä alueet ovat täydellisiä ennustamiseen luukatoa ja luunmurtumien sijaitsevat muilla alueilla. Se voi myös havaita ja riski luuston sairaus.
  3. Muita tarjolla olevia menetelmiä. Kaksi muuta luuntiheyden testausmenetelmät ovat määrällisiä tietokonetomografia ja ultraääni. Edellinen on testi, joka tarjoaa tarkan mittauksen luun tiheyden selkärankaan. Kuitenkin, se on kallis ja vaatii korkeamman säteilyn ja siksi käytetään harvoin. Jälkimmäisessä mittaa luun tiheys kantapää, ja se on hyödyllistä havaita murtumien riski, mutta on myös käytetään harvoin, koska se ei tarjoa selkeitä suuntaviivoja diagnosoinnissa osteoporoosi.

Jo ennen olet saavuttanut vaihdevuodet vuotta, se on hyödyllistä voit neuvotella lääkärin luuntiheyttä testausta. On parempi tehdä jotain estääkseen luusairaus ja muut riskit.